Prvenství v Mediální olympiádě, aneb Ostrava dobyta!

Téma: 

Tým „Jedničky a Nuli“, složený ze studentů 6. B Jana Vokrouhleckého, Vojtěcha Vodrážky a Ondřeje Kadlečka, se umístil na prvním místě ve finále Mediální olympiády, konaném v City Campusu Ostravské univerzity.

Olympiáda byla složena ze dvou kol. Z prvního, konaného online, postoupil do finále tým s nejvyšším počtem bodů z každého kraje. 14 soutěžních týmu se pak ve dnech 26. a 27. března utkalo o první místo a s ním spojený poznávací zájezd do Štrasburku pod záštitou europoslance Luďka Niedermayera. Finálové kolo se skládalo ze tří disciplín: práce s problematickým textem, ve které jsme využili naše znalosti argumentačních faulů, různých druhů manipulací a dezinformací, dále obhajoba videa na téma „Digitální stopa“, které jsme natočili ještě před finálovým kolem a disciplíny „MediaRating“, k níž jsme použili speciální metodiku od Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Do Ostravy jsme s týmem přijeli již o den dříve, abychom si prošli centrum města, vystoupali na Vyhlídkovou věž Nové radnice a podívali se do Vítkovických oceláren. Ubytováni jsme byli v bytě Biskupského gymnázia v Ostravě - Porubě. Za tuto příležitost děkujeme! První soutěžní den nás čekaly disciplíny „Práce s problematickým textem“ a obhajoba soutěžního videa. Po zveřejnění výsledků první disciplíny jsme byli lehce skeptičtí, jelikož jsme se umístili pouze na sedmém místě.

Skepticismus nás opustil po druhé disciplíně pouze částečně. Video jsme obhájili úspěšně, za což jsme si vybojovali první místo, v průběžném pořadí jsme se vyhoupli dokonce na druhé místo. Nad třetím týmem jsme však vedli jen o bod a první tým měl stále desetibodový náskok. Po večeři jsme se vrátili na ubytování, kde jsme se pilně připravovali na třetí a poslední disciplínu.

Po noci plné studia jsme se vydali opět do kampusu. V poslední disciplíně jsme si byli vcelku jistí naším hodnocením jednotlivých televizních reportáží, přesto jsme však nevěděli, jak to celé dopadne. Výsledky jsme se dozvěděli po zhruba dvou hodinách, které jsme vyplnili procházkou po Dolních Vítkovicích. Slovy klasiků: „Byly to nervy.“ Ani během vyhlašování nižších pořadí jsme stále nevěděli, jak se umístíme. K našemu velkému překvapení se průběžně prvnímu týmu z Jihočeského kraje nepodařila třetí disciplína, ve které jsme vybojovali 3. místo, což nás v konečném pořadí vysadilo až na zlatou příčku.

Olympiáda i samotná příprava na první a druhé kolo nás velice bavila, přestože to místy bylo opravdu náročné. Olympiáda se zaměřovala na důležitá a v dnešní době velmi aktuální témata, o kterých jsme se toho hodně dozvěděli. Určitě bychom každému, koho témata médií, fake news a digitální stopy zajímají, aby sestavil svůj tým a do olympiády se příště přihlásil.

Galerie: 
Obrázek k článku Prvenství v Mediální olympiádě, aneb Ostrava dobyta!
Obrázek k článku Prvenství v Mediální olympiádě, aneb Ostrava dobyta!