Zatmění slunce nejen oknem třídy

Rok 2011 je po delší odmlce (od roku 2008) na území České republiky na zatmění skutečně bohatý. Hned 4. ledna v dopoledních hodinách došlo k částečnému zatmění Slunce (z celkových 4, které v tomto roce nastanou, jediné, které bude z území ČR pozorovatelné). Při tomto zatmění Měsíc zakryl přibližně 79 procent slunečního průměru.

Již od začátku zatmění v 08:05, přes maximum zatmění v 09:25 až ke konci v 10:52 bylo možné tento úkaz vidět přímo na střeše Arcibiskupského gymnázia, kde je v kopuli umístěn kvalitni teleskop. Pozorování byl rovněž přítomen odborník, Jan Starý z oddělení Meziplanetárni Hmoty v Astronomickém Ústavu Akademie Věd České Republiky na hvězdárně v Ondřejově.

Překvapením byl velký zájem celé školy, kdy žáci a učitelé využili i v průběhu vyučování možnosti shlédnut tento astronomický jev. Pan Starý poskytnul nejen speciální brýle a možnost nahlédnout do teleskopu, ale zároveň počítačovou simulaci. Počasí až na několik zamračených okamžiků bylo velmi příznivé a tak se podařilo pořídit několik fotografií, na kterých lze vidět i sluneční skvrny.

Díky vybavení kopule mohou žáci nejen jednorázově pozorovat zajímavé úkazy, ale pravidelně se scházet v astronomickém kroužku pod vedením pana Starého.

Další pozorovatelné úkazy na území ČR nastanou ve středu 6. června 2012 - poslední přechod Venuše přes Slunce až do prosince 2117 a dále polostínového zatmění Měsíce 28. listopadu 2012.